mar 11

compositoras 1L’any 2013 hem celebrat l’any de Giussepe Verdi ( 1813-1909) i de Richard Wagner(1813 – 1883)  nascuts tots dos al S. IXX.  Són dos compositors immensos amb els que he fruit molt, però un cop començat el 2014 i acabades aquestes celebracions, em pregunto: Què passava en aquell segle? On estaven les dones? No n’hi havia cap que destaqués a la música?

I buscant, buscant, les he trobat. Sabeu on estaven dones molt vàlides en música? Doncs a casa seva. Fent de mestresses de casa, cuidant marits i fills.

Com que aquesta situació sempre m’altera molt, he decidit recordar-ne algunes i si us és interessant  podeu trobar-ne més informació a Internet.

 Fanny Mendelssohn – Hensel   (1805 – 1847)

Germana de Felix Mendelssohn. Filla d’una família benestant que li va donar una excel·lent educació, igual que al seu germà. Des de petita va demostrar ser una nena prodigi a nivell musical, però es va casar amb el pintor Wilhelm Hensel i es va haver de conformar en organitzar, a casa seva, reunions musicals on es tocaven les seves pròpies obres. Dos anys després de morir el seu marit va convèncer a dos editors perquè publiquessin una selecció de les seves obres, malgrat que la majoria, encara avui en dia, no han estat publicades.

 Clara Schumann ( 1819 – 1896)

Era la muller de Robert Schumann. Va estudiar música i desenvolupà una brillant carrera d’intèrpret fins que es va casar. Va abandonar la composició per cuidar de la llar, el marit i els fills. Mort el seu marit, el 1878 va ser nomenada professora de piano al Conservatori Superior de Música de Franckfurt on va impartir classes fins el 1892.

 Alma Mahler (1879 – 1964)

Compositora i pintora. El seu primer marit fou Gustav Mahler. Abandonà les seves inquietuds artístiques per dedicar-se plenament al seu matrimoni, encara que aviat se’n repentí. Va portar una vida tumultuosa i inclús va necessitar fer algunes sessions amb Freud. La seva música encara és executada actualment.

 I no penseu que la llista s’acaba aquí. N’hi varen haver moltes més com Pauline Viardot, Cecile Chaminade, i altres.

 El més trist  és que estem al S. XXI i la situació de la dona en l’únic que  ha canviat és que si abans deixaven la seva professió per dedicar-se a la llar, ara fan les dues coses. O sigui, encara treballen més. I la pregunta és: Encara que alguns homes han anat evolucionant, quan ho faran tots els altres?

 Montse Sales

 

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

2 Comentaris a “Els compositors del S. IXX i les dones”

 1. Martina del Clot escrigué:

  Montse, m’agradat molt la teva reflexió final. Es cert que les dones gaudim d’una millor situació i reconeixament, pero no podem tirar hip! hip! Hurra! al vent. El cami que ens queda encara es molt llarg i feixut.

 2. pilar Zabala escrigué:

  El més trist del cas és que a dies d’ara encara hi ha una part de la societat (més de la que sembla) que pensa que, un cop casada, la dona s’ha de dedicar a la llar, el marit i els fills, perquè aquesta és la seva primordial obligació. Vist aixì, compaginar “obligacions” i aspiracions és una lluita que desgasta i acostuma a acabar en desànim.

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress