abr 29

No hi ha dubte que les noves tecnologies han comportat  grans  canvis en el nostre estil de viure  i també en la manera de comunicar-nos. La introducció de la tecnología dins els diferents mijans de comunicació els ha proporcionat un paper molt rellevant en la informació  i en tots aquells temes que són motiu de debat. Tant és així que podem dir que avui dia s’ha produït una relació de dependència entre la societat i els mitjans de comunicació.

Aquets nous avanços permeten que sigui possible processar, guardar, recuperar i donar a conèixer tot tipus d’informació, ja sigui a través de la veu, les imatges o els textos i tot això sense que tingui res a veure el temps, el volum o la distància i, per tant, això vol dir que podem fer ús de les diferents opcions que tenim, tant per comunicar-nos com per fer-nos escoltar.

Ja no es pot entendre la vida sense disposar de les eines necessàries que són a l’abast i que ens permeten estar ben comunicats amb el món. La ràdio i la televisió s’han convertit en les principals fonts d’informació més habituals perquè ens fan arribar les retransmissions de la manera més espectacular i immediata i des dels mateixos llocs dels fets.  Nomès cal prémer un botó i ens podem posar en contacte amb qualsevol regió del planeta. Ara ja no hem d’esperar setmanes o mesos per rebre noticies d’algú que viu a l’altre costat del món, doncs amb un senzill clic podem  veure´l i escoltar-lo a través  d’una pantalla.

Així mateix no es pot negar que els mitjans de comunicació exerceixen una gran influència en l’espectador al llarg de la seva vida quotidiana i social. Daniel Prieto Castillo, especialista en educació i comunicació diu el següent: “Són un poder perque posseeixen els instruments i els mecanismes que els donen la possibilitat d’imposar-se, que condicionen o poden condicionar la conducta d’altres poders, organitzacions o individus amb independència de la seva voluntat i la seva resistència”.

També, en molts casos els mitjans de comunicació emeten una atractiva informació “light” perquè saben que això agrada a un públic determinat.  És en el cos, en el rostre, en la manera de parlar, en el que mengen, en el que canten, en els patrons de bellesa, en els de competitivitat i en els d’èxit, on l’anomenada cultura de masses es mostra particularment present i també d’una manera molt influent en els nostres joves, contribuint així a crear un subtil però evident estancament social i moral.

Daniel Prieto continua dient: “A la televisió hi està present el millor i pitjor de la nostra societat, imatges de tendresa, de solidaritat i d’afecte humà davant els més extrems exhibicionismes de violència i destrucció. Troballes de coneixement en els seus detalls més preciosos davant d’estereotips socials i sovint racials insostenibles, programes dedicats a rescatar el millor dels nens en quant a recepció i creativitat davant d’altres que els utilitzen per omplir l’espectacle, imátges d’una bellesa sense límits.

Està clar que l’imparable avanç, dia a dia, de les noves tecnologies segueix augurant grans perspectives de canvis en un futur molt pròxim, i és desitjable que es projecti als ciutadans una informació cada vegada més acurada, més rigurosa i també més respectuosa.

Pilar Zabala

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress