mar 22

 

 

DSC00089arce blancoFullejant les pàgines de la revista “Plantas i Bienestar” he trobat un article de Claire Bonnet que m’ha semblat molt curiós i interessant i és per això que, amb l’ànim de contribuïr a la seva divulgació,  m’he permès transcriure els  paràgrafs que exposo a continuació:

“De la mà del calendari dels arbres es troben multitud de camins per recórrer l’any. De similituds a convergències, combina ciència i conciència per aquells que busquen respostes en la natura. Connecta arbres, persones i déus a diferents nivells, però  sempre buscant l’armonia.

En les societats antigues l’arbre ocupava un lloc privilegiat i és que, va ser a resultes del coneixement de la natura, que els nostres avanpassats van entendre les lleis fonamentals que organitzen la vida de la Terra. El culte a les plantes, molt antic a Europa, pertany  als ancestrals  ritus dedicats a la naturalesa. En ells l’arbre il.lustra la idea del pas del temps amb les seves metamorfosis. El ser humà, que també pertany a la natura, es nodreix de les mateixes forces que la papallona o un bri d’herba,  només que cada un les rep de manera diferent a la seva pròpia naturalesa. Per tant aquest calendari es pot observar des de diferents perspectives: fisiològica, emocional, psicològica, espiritual o simplement poètica.

Ens situem en el període que va del 24 de Desembre al 20 de Gener. El solstici d’hivern ja ha passat. El sol recupera el seu curs ascendent i el Galanto (campaneta d’hivern) mostra la punta de la seva campaneta. És temps de renovació, de retornar amb noves forces, de plantejar futurs projectes… i les qualitats del BEDOLL (abedul) ens conviden a netejar-nos i a regenerar-nos psicològicament.

Del 13 de Maig al 9 de Juny L’ARÇ BLANC (Espino Blanco) està llest per a  la collita. Aquest període corresponent al sisè mes del any celta, és el de la floració i desenvolupa un important paper en l´organització del calendari. És per això que aquest arbre ocupa el centre, el cor, com espai vital i emocional.

Entre el 5 d’Agost i el 1 de Setembre l’AVELLANER comença a lluïr en els jardins. Generós després d’haver madurat durant tot l’estiu ens ofereix les seves avellanes al Setembre. Aquests fruits són rics en greixos i minerals i són molt ben vinguts en previsió al retorn del fred i la humitat de l´hivern. Ben abrigada dins la seva closca, la avellana sap com fer-se esperar abans d’arribar a la seva plena maduració. La mitologia irlandesa  recull la història d’un salmó que va menjar unes avellanes que havien caigut dins un estany i es va veure il.luminat per una explosió de coneixement. I és que, acceptar i comprendre la idea del temps, no és potser el començament de la sabiduria?

El temps que va del 25 de Novembre al 22 de Desembre, just abans del solstici d’hivern, el SAÚC NEGRE tanca l’any. L´últim dels arbres en perdre les seves fulles serà el primer en oferir-les al món al mes de febrer. Els supersticiosos gaire bé no apreciaven aquesta espècie, que ocupa el decimtercer lloc en la sèrie del calendari, molt al contrari dels nens, que saben molt bé que que no hi ha millor vareta màgica, al menys en els contes, que la del Saúc Negre.

Per travessar la nit més fosca no hi ha res millor que aquest arbre que conecta l’hivern i la primavera, la mort i la vida, com alternància d’una mateixa dinàmica. Arribat el moment, serà l’hora de deixar enrera els vells lligams i preparar-se per un nou renéixer”.

Pilar Zabala

 

 

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress