abr 30

images lirio 2El seguent  escrit correspond al article que la terapeuta Audrey Gauduchon va publicar en la revista “Plantas & Bienestar”.

 El petit Lliri de maig o “muguet”,  creix en el sotabosc segons avança la primavera. Es diu que a Grècia, en el mont Parnàs, Apol.lo va teixí amb ell una suau estora per els peus de les seves nou muses. I en l´antiga Roma es feien garlandes de Lliris de maig en honor a Flora, la ninfa de la floració.

Els celtes, per la seva part, celebraven dins el primer dia de maig la gran festivitat de la primavera i, per a ells, aquest  lliri era sobretot un arma contra els esperits malignes i també  l’anunci del retorn de la abundància. Per aquest motiu, el posaven tant en els coneguts “arbres de maig” com en les portes de les cases.

Segons els cristians, el Lliri de maig va néixer al peu de la creu per les llàgrimes vesades per la Verge. Sembla ser també que aquesta planta tintineja a les portes del Paradís a l’entrada dels homes justos.

La popularitat d’aquesta planta ja ve del temps del Renaixement, quan es va convertir de nou, un primer de maig, en un veritable amulet de la sort en la cort del rei gal Carles IX. Aquest rei, encantat amb el regal que va rebre d’un cavaller, va demanar que a l’any següent totes les dames de la seva cort rebessin un ram d’aquelles flors. Així va ser com la tradició ha arribat fins els nostres dies.

També hi ha un altre planta, en aquesta època de l’any, que porta bona sort i que és símbol del renaixement de la vida. Es tracta del trèvol. La seva tradició és tan antiga com la del lliri i de fet el seu nom es pot llegir en nombrosos filtres d’amor de la antiguitat i de la Edat Mitjana.images trebol

No obstant el culte al trèvol és també una herència celta. Adorat per els druïdes, representava per a ells el poder vivent del sol i les seves tres fulles simbolitzen els punts de sortida de l’astre rei en els solsticis i els equinocis de primavera. Aixi mateix el primer dia del mes de maig, en la festa celta dedicada a Belenos, déu de l’armonia i la joventut, es recollia el trèvol per elaborar remeis que guarissin malalties  respiratòries i els picors de la pell.

Es diu que la fortuna va lligada al trèvol de quatre fulles i que Eva se´n va endur un del “Jardí de l’Eden”. El cert és que el trèvol de quatre fulles correspon a una anomalia particularment rara: n´hi ha un per cada 10.000, de tres fulles. És per això que, en nombroses tradicions, des de la Xina a Europa i Àfrica, trobar-lo és el millor dels presagis.

Quí sap? Potser la felicitat i la sort es multipliquen per la resta de l’any amb un bon ram de trèvols i muguet .

Pilar Zabala

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress