set 18

DraculaAquest estiu, entre altres lectures he decidit tornar a rellegir el llibre de Dràcula, de Bram Stoker. És un llibre que sempre m’ha fascinat i no precisament perquè hi sortís un personatge que viu a costa de la sang dels demés, ja que això ho veiem cada dia amb les condicions de treball de molts obrers que han de donar la seva sang i la seva vida perquè els patrons volen viure com a reis a costa d’ells, a la cap i a la fi el vampir xupa la sang per poder “viure”, no per disposar de més bens materials. Tampoc em crida la l’atenció la idea d’immortalitat o la sexualitat i sensualitat que desprèn l’ història, potser perquè l’he llegit varies vegades.

Hi ha dos elements que em fascinen. El primer és com Bram Stoker descriu els paisatges on passa l’ història; no cal hi que surti el vampir, però et fa sentir tant integrat que acabes notant les sensacions que ell descriu i aconsegueix posar-te els pels de punta. Un segon tema que veig important en aquesta novel•la és que és un cant a l’amistat. A l’època que va ser escrita, a Anglaterra la classe dominant era la burgesia que com sempre tenia unes regles estrictes sobre temes com l’amistat, el paper de la dona, etc,. Regles que amb la seva hipocresia estaven en boca de tots però que en realitat poques vegades es portaven a la pràctica. En canvi en la novel•la ens trobem un grup de joves burgesos capaços de donar la vida pels demés, d’ajudar -se uns als altres i també de protegir i cuidar de les dones que estimen, malgrat no ser ells els escollits com a companys de vida.

Així Bram Stoker permet que la dona tingui el dret de decidir amb qui es vol casar. Podríem dir que encara que no surten de les regles establertes en aquella època, al menys són persones lleials, honrades i conseqüents amb el que pensen. Segueixen les regles de forma honrada i pensant sempre en el benestar dels demés inclús de l’ humanitat. Llegint la novel•la, podem estar o no d’acord amb el paper que inicialment dóna a la dona, però des de el meu punt de vista és capaç de fer evolucionar un dels personatges femenins, convertint-la en una dona amb opinió pròpia i capacitat d’acció i pensament.

M’ha agradat rellegir-la, suposo que ho tornaré a fer d’aquí un cert temps perquè no dubto que hi seguiré trobant nous i interessants elements.

 

Montse Sales

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress