jun 04

escalesNo sabria per on començar, perquè son moltes les histories que podria explicar. Tots els veïns ens coneixíem, eren quatre portes per replà, d’un edifici de set pisos, hi havia l’entresol i el principal, després venien el primer pis fins arribar al cinquè, i ens sabien quasi quasi la vida i miracles de cada un d’ells.

Davant de casa meva vivia una senyora gran amb la seva neboda, que tenia llogades dues habitacions a joves estudiants, que anaven a l’Escola Industrial. Quan tornaven de les classes allí trobaven el menjar i la roba diària neta i planxada. Jo era amiga de la neboda encara que tenia dotze anys mes que jo, però ens aveníem perquè sovint parlàvem de cinema. La seva tia, només la deixava anar a aquest lloc si era acompanyada dels meus pares. Va sorgir una amistat que duraria tota la vida.

A l’altra porta hi vivia un matrimoni amb dos fills. D’una edat semblant a la meva el mes petit. Era el Manolito. Tots deien que arribaríem a fer-nos novios. Però no va passar res d’això, perquè a mi em va agradar un dels estudiants que feia vida a casa de la neboda i la tia. Però és un altra historia. Amb aquests veïns, parlàvem molt perquè les dues galeries eren a tocar, i passàvem estones parlant i comentant coses. També ha estat una d’ aquestes amistats que van durar molt anys. Després, vam fer la nostra vida, i casualment amb el anomenat Manolito, aquell que tots pensaven que arribaríem a fer-nos novios, no van coincidir mai mes. Jo anava a casa dels pares, ja casada a amb aquell estudiant que m’agradava, en canvi si que havíem parlat moltes vegades amb el germà gran.

Al costat de casa nostra vivien uns alemanys. Molt discrets i educats, que no feien gens de soroll. Semblava que tenien por de molestar. Amb el pas dels anys, vaig arribar a saber que eren fugits de l’Alemanya nazi. Eren jueus i aquí van trobar la pau i la seguretat que no tenien al seu país. Quina bogeria va ser tot allò oi? Aleshores jo no entenia res de res.

Al cinquè pis un matrimoni amb tres fills, un noi i dues noies, que es va dedicar a instal·lar una perruqueria, tant la mare com jo mateixa anàvem a pentinar-nos i tallar els cabells. Allí es parlava molt i de tot una mica. Elles de fet eren les que sabien més coses de tot el veïnat, perquè a les perruqueries ja se sap, o be es parla, o si hi havien revistes es fullejaven per curiositat. Les dues noies i jo, si no havia més gent parlàvem de les nostres coses.

L’escala ara que ho veig des de lluny, semblava com el pati d’un col·legi. Tots eren amics. I venia segons explicaven els meus pares, perquè durant la guerra, quan xiulaven les sirenes, tots havien de baixar al pisos de més avall. Es repartien entre els entresols y els principals.

Ara aquesta unió sembla que ha desaparegut. Realment no tenim cap lligam que ens uneixi, a no ser que per pura casualitat, per alguna cosa concreta coneixes a algú que sembla tenir les mateixes inclinacions que tu mateixa. Si no es dona aquest cas, només son unes persones desconegudes, que al trobar-nos a la porta del carrer educadament ens donem el bon dia.

Teresa Vidal 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Un comentari a “Història d’Escales”

 1. pilar escrigué:

  Son molt curioses les histories que anys enrera s’enfillaven entre els veïns de la majoria de les escales. Amors, desamors, amistats confiança, soports, i també alguna que altre enveja. En fi, una mica de tot. Ara, tal com molt be dius, gairebé no coneixem als que viuen al nostre replà.

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress