jun 01

Esquina Carlos Gardel - Tango ShowEn el segon repte ens hem proposat parlar de menjar. Potser recordant olors dels menjars que cuinava l’àvia o la mare. Potser recordant sabors (bon o dolents) de menjars que hem gaudit o patit. Potser explicant la nostra experiència en aquell primer menjar que varem cuinar, explicar una recepta, un menjar exquisit que es va esgarrar, un dinar de compromís…, Les possibilitats són infinites. Animeu-vos i envieu el vostre escrit a blogueresdesantmarti@gmail.com, si voleu que el publiquem en el nostre bloc!!!

Etiquetes:
mar 29

Nellie Bly

Escrit per Montse Sales Arxivat a: Dones Cap comentari »

nellie-bly-travellerElisabeth Jane Cochran, coneguda per Nellie Bly, va ser una gran i interessant escriptora en temes periodístics.

Va ser precursora del periodisme d’investigació i pionera del periodisme clandestí.

Nascuda al 1864 a Pennsilvània, Estats Units, va lluitar sempre pels drets de les dones. Era escriptora, periodista, novel.lista i sufragista.En una ocasió va llegir un article en una columna sexista del diari local Pittsburghm Dispatch que menyspreava que les dones treballessin fora de casa i la seva indignació la porta a escriure una carta al director. Aquest, davant l’estil de la seva carta de protesta li oferí treballar al seu diari a Nova York com a reportera. Acceptà i es va dedicar al periodisme d’investigació.

Al cap d’un temps d’escriure aquest tipus d’articles, la van relegar a les pàgines femenines per això va canviar de diari, anant a treballar al New York World de Joseph Pullitzer. Allà va començar per investigar els maltractaments que suposava que es donaven als interns de les institucions per malalts mentals, va voler escriure un article i buscant que fos real, fingí tenir una malaltia mental perquè l’internessin en una d’aquestes institucions, aconseguint realitzar un gran treball. LLegiu-ne més »

Etiquetes:
mar 27

 

meitnerLise Meitner va nèixer a Viena l’any 1878. El dia concret és una mica confús però dins la comunitat jueva consta que va ser el 7 de Novembre.

Els seus pares, d’origen jueu, van ser Hedwig Skovran i Philipp Meitner. El pare, abogat de professió, tenia el seu despaig dins de casa i això va propiciar que tant Lise com els seus germans visquessin dins un ambient plenament intel.lectual.

Va decidir de cursar estudis de ciències i lletres. En acabar, només quatre dones van aprovar el Matura, l’examen de l’època, entre elles Lise.

El 1901 va cursar estudis universitaris i va assistir a les classes del físic Ludwig Boltzmann. La passió que aquest mestre posava a l’hora d’interpretar i predir els fenomens naturals que els sentits no detectaven, va fascinar tan a Lise que va decidir unir-se a la comunitat científica que Boltzmann va establir.

El 1905, en les seves pràctiques de la universitat va explicar, entre d’altres fenomens, un experiment que el britànic Lord Rayleig no acabava d´entendre. Gràcies a aquest minuciós treball Lise va aconseguir el 1906 el grau de Doctora.

En aquells dies una científica no tenia gaire futur a Viena, per molt èxit que haguès obtingut, això la va empènyer a anar a Berlin i seguir estudis sobre la radioactivitat.

Un cop a Berlin va demanar a Max Planck d’assistir a les seves classes. Aquest era del parer que les dones no havien d’anar a la universitat, a no ser que tinguessin un talent extraordinari però Lise ven aviat li ho va demostrar. Tot i així com que el laboratori del seu col.laborador Otto Hahn, al que es va unir, no aceptava més dones es va veure obligada a treballar en el soterrani i fins i tot li era prohibit de pujar al laboratori de Otto, que era al primer pis. LLegiu-ne més »

Etiquetes:
mar 25

Isadora Duncan

Escrit per Rosa C.L. Arxivat a: Dones Cap comentari »

Isadora Duncan

Isadora Duncan (1877- 1927), bailarina y coreógrafa estadounidense, considerada por muchos como la creadora de la danza moderna. Su innovadora técnica en la ejecución se caracterizó por movimientos libres, fluidos y cargados de pasión, dando fin a la rigidez del ballet clásico.

Isadora Duncan, desarrolló una inclinación temprana hacia el baile. En su autobiografía, titulada Mi vida, escribió: «Nací a la orilla del mar. Mi primera idea del movimiento y de la danza me ha venido seguramente del ritmo de las olas…». A los once años abandonó la escuela para dedicarse a su pasión y a los diecisiete se dirigió a Nueva York. Supo explotar la capacidad de las nuevas tecnologías, al bailar en una nube de seda iluminada por los nuevos sistemas eléctricos de la iluminación teatral. Utilizó los ideales del antiguo arte griego para inspirar formas más naturales de danza, utilizando el cuerpo humano como un instrumento de expresión emocional. Su vida y su muerte hicieron de Isadora una figura mística de la danza.

Fue una mujer inspiradora que reinventó la danza clásica, una mujer libre, transgresora y que transmitía con el movimiento,  pasión y belleza, pero también seguridad, fuerza, energía y cambio. Fue una mujer inquieta, curiosa, observadora, inteligente. Pasó su infancia junto al mar y el movimiento de las olas fue impregnando su alma. A veces suave, a veces violento, pero siempre rítmico. Más adelante, se dedico a pasear durante horas  por el British Museum, recogiendo la esencia de la cultura clásica. Juntando las olas del mar, con la antigua Grecia y con sus conocimientos de ballet clásico, Isadora decidió dar una nueva expresión a la danza, convirtiéndose en un icono. Con un estilo libre de artificios, más natural, más salvaje, más expresivo, però que no logro complacer a todos por igual, ya que tambien tuvo a sus detractores.

El mito se fue forjando a lo largo de toda una vida rompiendo las reglas, no solo en su profesión, sino también en su vida privada. Su carácter libre no se amoldaba a las convenciones sociales y decidió que se merecía vivir como ella quisiera. Amantes de ambos sexos, relaciones tormentosas y maternidad en solitario eran verdaderos escándalos para aquella época, pero que contribuyeron a dibujar el mito de Isadora Duncan. LLegiu-ne més »

Etiquetes:
des 20
Louise Gluck

Louise Glück, Premio Nobel de Literatura 2020

Considerada como una de las autoras más destacadas de la literatura contemporánea estadounidense, ha sido galardonada por su “inconfundible voz poética”, caracterizada por una “belleza austera” y la búsqueda de la claridad.

Su inconfundible voz poética, esa que “hace universal la vida individual” a través de una belleza “austera”, le ha valido a Louis Glück para hacerse con el Premio Nobel de Literatura 2020, un galardón que la poeta recibe tras haber publicado doce poemarios y algunos volúmenes de ensayo.

Las obras de Glück (Nueva York, 1943) se caracterizan por la claridad a la hora de abordar temas como la infancia y la vida familiar, para los que se inspira en los mitos y motivos clásicos, presentes en la mayoría de sus obras. LLegiu-ne més »

Etiquetes:
nov 30

 segle XIX autoresLa literatura del segle XIX Es pot dividir en tres grans etapes: el Romanticisme, el Realisme i la literatura finisecular (que pertany a la fi d’un segle i principi del següent), i que entronca amb la literatura del segle XX. També és l’època en què s’urgeix la novel·la gòtica, el gènere negre. El feminisme i la revindicació dels drets de les dones encara quedaven molt lluny. Tres dones britaniques: Jane Austen, Emili Brönte i Mary Shelley, autores respectivament de: Orgullo y prejuicio, Cumbres borrascosas i Frankenstein destaquen notablement. Les tres escriuen amb una narrativa que te una característica bàsica, que són novel·les entretingudes. Res de soliloquis ni monòlegs interiors. Acció, critica i emoció. Es tractava d’explicar històries i no d’avorrir al lector. Dracula de Bram Stoker, Alícia en el País de las Maravillas de Lewis Carroll, Fortunata i Jacinta de Benito Perez Galdos, La Regenta de Clarín són un exemple d’aquest moviment.

I no podem oblidar que és també el naixement de les novel·les de gènere com les policíaques amb el personatge de Sherlock Holmes creat per Conan Doyle i la novel·la d’aventures com Tom Sawyer de Mark Twain, Robert Louis Stevenson amb La isla del tesoroJulio Verne amb La vuelta al mundo en 80 dias i Dickens o Victor Hugo, dos autors que van captar les desigualtats socials de l’època amb obres com Historia de dos ciudades i Los miserables.

A continuació trobareu un apartat amb autors/es del segle XIX-XX, escollits per treballar i exposar aquells que més ens han marcat amb la lectura de la seva obra.

 

 

Etiquetes:
nov 30

Charlotte BronteCharlotte és una novel•lista anglesa que neix a l’abril de 1816 i mor al març de 1855. Filla d’un clergue molt conservador i profundament enamorat de la seva dona Maria, té 5 germans, en Wanwell, la Maria, l’Elisabeth, l’Anne i l’Emily. Quan té 8 anys, la seva mare mor i ella i les seves germanes són enviades a l’escola Clergy Daughters, escola amb unes grans deficiències, penúries que reflexa a la seva novel.la Jane Eyre. Davant aquesta situació i que les seves germanes Elisabet i Maria emmalalteixen de tuberculosi, la família les treu de l’escola tornant a casa seva. Allà, les germanes llegeixen un magazine que rep el seu pare i creen un món imaginari on inventen diverses històries, d’algunes de les quals encara es conserven els quaderns.

Al 1832 comença a treballar de docent i d’institutriu . Junt amb l’Emily vol crear una escola privada per senyoretes però el projecte no prospera. Al 1842, ella i l’Emily van a un pensionat belga per millorar el seu francès. Allà s’enamora del director que era casat i tenia 3 fills. Coneix el desamor i li escriu varies cartes de les que encara es conserven algunes. Mor la seva tia i les germanes tornen a casa. Ella se’n va a York a fer, altre cop, d’institutriu.

Els sentiments de solitud, i d’ aïllament que pateix a Brussel•les, els plasma en la seva novel.la Villete (1853). Al 1846, l’Anne, l’Emily i la Charlotte decideixen publicar un llibre col•lectiu de poemes que no te gens d’èxit. Llavors cada una escriu un novel.la i la publica amb pseudònim. L’Anne publica Agnès Grey, l’Emily Cims borrascosos i la Charlotte Jane Eyre que des de el primer moment te un èxit aclaparador.

Les seves germanes també moren tuberculoses i ella es casa amb el Arthur Bell. El març de 1855, estant embarassada, emmalalteix de tuberculosi i mor.
Posteriorment es publica la primera novel.la que va escriure, The professor. LLegiu-ne més »

Etiquetes:
 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress