des 24

Nit de Nadal

Escrit per Blogueres Arxivat a: Literatura i Ficció Cap comentari »

LA NIT DE NADALNadal 3

La nit de Nadal
el bosc s’engalana;

els avets s’estiren
per fer la sardana
entorn del Nadó.

Una soca vella
no pot afegir-s’hi
i diu amb tristor:
—Jo ja no sóc bona
per res; no tinc branques.

                                   

                                    Mes, pel cel ressonen

les veuetes blanquesTió 1
dels àngels que diuen:
—Sí, que vals! no ploris!
seràs el tió!

“La vida és al foc
-verda?, mal encesa?-.
Viure no és un joc
ni una proesa.

Viure és un Nadal
entre el poc i el massa.
És un foc que cal
encendre’l amb traça.”

 

Joana Raspall

Etiquetes:
des 22

Navidad 2020Com va dir una vegada Isabel II d’Anglaterra, el 2020 ha estat un “Annus horribilis”. Ho recordo avui mentre buido la vitrina del menjador per netejar el parament de taula, tal com vaig veure que ho feien, la mare i a l’àvia Rosita quan era menuda.

Tota una feinada per deixar a punt els estris, que tan sols veuen la llum de dia un cop a l’any. Per a mi era tot un espectacle observar aquell desplegament. El vidre lluent de les copes de cava, els gots dels diumenges, el joc de cafè, la gerra de l’aigua, el porró gran –per cada dia hi havia un de més petit per parar taula- la vaixella de Duralex de color ambre, i sobretot, la gran sopera i les safates blanques de porcellana, que l’àvia tractava amb molta cura, com un gran tresor. Tota la vaixella i la cristalleria, lluïa esplendorosament, eixugant-se damunt la tapa de fusta del safareig de la cuina, mentre jo m’ho mirava meravellada, abans que tornes a la foscor de l’armari del menjador esperant il·lusionada el gran dia.

Però aquest any Nadal serà molt diferent per a tothom. Per a nosaltres serà el primer cop que el passarem sols, el meu marit i jo. Aquest any la mare ens va deixar el mes de maig, el mes de les flors, el mes de Maria. Ens trobarem – ho que queda de família- una estona el dia de Nadal, per fer el Tió amb la menuda, intercanviarem regals, per seguir la dita de “qui per Nadal res estrena, res no val” i després cada fill marxarà a celebrar Nadal fora de casa. La filla marxarà al seu lloc de treball -l’ICO d’Hospitalet- on farà el dinar de Nadal abans d’entrar a treballar a les tres del migdia. El meu fill aquest any per primer cop, farà el dinar de Nadal a casa dels sogres, perquè malauradament, no podran ni desplaçar-se fora de la ciutat, ni ajuntar-se amb la resta de la seva família, ja que sobrepassen el nombre “recomanat”. LLegiu-ne més »

Etiquetes:
nov 11

FESTA MAJOR

 

A causa de les mesures decretades per les autoritats per contenir els brots de la covid-19, l’organització ha reduït el programa previst i ha traslladat algunes de les activitats a format on-line.

La Federació d’Entitats del Clot – Camp de l’Arpa s’ha vist obligada a cancel·lar la majoria de les activitats presencials de la Festa Major d’aquests dos barris de Sant Martí. Els actes que es mantenen en format presencial, com l’exposició o la fira d’artesans, es desenvoluparan seguint totes les mesures de seguretat i sanitàries vigents.
Etiquetes:
nov 10

Va de santes.

Escrit per Blogueres Arxivat a: Informació Cap comentari »

Santa_Rita_CasciaEn aquest apartat ens hem encomanat a algunes de les santes més famoses del santoral per tal que ens facin arribar la inspiració. A partir de refranys i dites populars que fan menció de les virtuts i miracles que poden donar-nos aquestes santes dones, ens hem inspirat per fer les narracions que a continuació us presentem.

Etiquetes:
nov 10

Aigua de Santa Rita….

Escrit per Montse Sales Arxivat a: Literatura i Ficció 3 Comentaris »

fer de pages“Aigua de Santa Rita, acudeix sempre a la cita” …anava pensant en Josep mentre observava els arbres fruiters amb una mica de angoixa perquè les seves fulles començaven a mirar cap al terra mig mortes de set.

Cal que plogui si volem tenir una bona collita, li explica al seu net Xavier.

En Xavier ho tenia molt clar, ell no es dedicaria a fer de pagès, al menys no seria el tipus de pagès que era el seu avi que pensava més en les virtuts dels sants que en les seves pròpies. La fruita li agradava menjar-la però si li tocava fer de pagès, miraria de fer-ho instal•lant en els seus camps el reg amb el sistema de gota a gota que poc a poc s’anava fent popular i que a ell l’havia impressionat molt quan va visitar el desert del Neguev, on al mig de la terra i sorra si trobaren grans plantacions d’arbres fruiters, jardins de roses i altres meravelles.

Es clar que ben mirat, potser no es podien deixar als sants tant marginats, potser s’hauria de recorre a ells perquè ens ajudessin a aconseguir els diners per posar en pràctica totes les seves idees….. Així que “Santa Rita fes que plogui en el teu dia si poden ploure calerons també t’ho agrairia”.

 

Montserrat Sales

Octubre 2020

Etiquetes:
nov 06

Prec a santa Bàrbara

Escrit per Pilar Zabala Arxivat a: Literatura i Ficció 5 Comentaris »

images llamps 4Santa Bàrbara beneïda, tú que ets al costat dels sants més sol·licitats et prego els diguis de part nostre que ja en tenim prou de pluja, que estem més que satisfets i agraïts per l’abundància dels seus dons, però que si us plau posin fi a la petició que els vàrem fer perquè amb la quantitat d’aigua que ens està caient ja en tenim més que suficient per un llarg temps.

Saps molt bé que durant una vuitena de dies vàrem sortir de matinada en processó demanant  compassió per nosaltres  i els nostres camps assedegats.  Tingues en compte que, a cada nou dia que passava es veien més secs i aterrossats. La llarga sequera ens estava colpejant  de mala manera en malbaratar  la nostra feina i el que haviem esperat rebre d’ella.

És ben clar que sense aigua no es pot aconseguir cap collita, però tot ha de tenir  la seva mesura. L’excés també es contraproduent i fins i tot pot arribar a ser desastrós.

Santeta meva, t’hauràs adonat que portem vuit dies de pluja, la mateixa quantitat de matinades que  vàrem sortir a implorar l’atenció dels teus companys i companyes  més influents. Ara, amb els camps anegats i els animals de granja tancats a l´estable, no tenim  cap dubte que els nostres precs han estat escoltats i fins i tot sobrepassats.  LLegiu-ne més »

Etiquetes:
nov 04

La verema

Escrit per Montse Sales Arxivat a: Literatura i Ficció 3 Comentaris »

varema“Santa Eulàlia assolellada, collita de vi assegurada”, així xiuxiuejava la Maria tot mirant el cel on hi brillava un sol que enamorava. Caminava entre les vinyes tot pensant en l’angunia que li produiria quan fessin la verema, xafar el raïm amb els peus nus, l’únic al•licient que tenia era fer-ho agafada de la ma d’en Ramon, un noi ben plantat que li agradava molt. Cada any esperava com una bleda a que ell li proposes sortir, tot iniciant una amorosa relació, però el Ramon callava i mai li feia cap oferta per anar plegats a algun lloc.

Es quedà pensant sota aquell solet de febrer i se n’adonà que ella també era tímida i callada i una mica antiquada en quan als rols establerts d’homes i dones. Llavors decidí que aquest cop seria ella la que li proposaria de sortir. Segur que el Ramon, al menys per educació, li diria que si i després al anar-se coneixent, ja es veuria si sortia dels seus cors, aquella espurna d’amor que ella esperava.

Amb tots aquests pensaments se’n tornà cap el mas, tot fent saltironets entre les vinyes, mentre menjava grans de raïm del formós gotim que havia collit…

Montserrat Sales
Octubre 2020

Etiquetes:
 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress