jun 15

Relat inspirat en quatre imatges d’un joc de cartes

8bef4868ce452842c65b9c1315b63775homenotDe debò que era un país desconcertant, allí gairebé tot passava de manera diferent a com es feia en altres llocs, i el més curiós és que la gent ho vivia com la cosa més natural del món.

Mireu si n’era d’estrany que quan plovia, ja fos poc o molt, també feia sol i quan només feia sol era tant el que escalfava que tothom es protegia sota l’ombra del paraigües. Tant era així que en les hores puntes era impossible distingir a ningú, tot era un garbuix de paraigües multicolors que es desplaçaven amunt i avall en les dues direccions del seu únic carrer. Per això el paraigües era un complement tan necessari que ja formava part de la vestimenta habitual, com podia ser la bossa, la cartera o el barret.

L’alimentació d’aquell país es basava sobretot en el cultiu dels girasols. D’ells n’obtenien les pipes que un cop torrades o fetes farina servien per a fer pa, macarrons, encimentar parets, enganxar segells i cromos i tota classe de botons. També n’extreien l’oli per amanir les verdures, enllustrar sabates i cabells i brunyir llaunes, cassoles i gibrells.

Un homenot amb la boca serrada era l’encarregat de vigilar que els petits dracs voladors no destrossessin la plantació. D’ell depenia la subsistència de tot el poble, per això poseïa el comandament i la categoria de rei, cosa que feia molt respecte, encara que les seves faccions deixaven molt que desitjar.

La durada de les nits en aquell lloc era complicada de saber. Tot depenia de si es posaven d’acord la bona i la mala lluna. Normalment les dues juntes feien torns per un total de vuit hores justes, però quan a la mala lluna se li girava l’enteniment fugia a voltar pel firmament sense dir quan tornaria. Llavors la bona lluna havia de fer hores extres per suplir a la seva companya, això sempre que no li fallessin les piles, és clar, perquè quan se li fonien s’havien de tornar a carregar i això necessitava el seu temps.

De no ser per la col·laboració dels seus habitants, que en aquest cas hi posaven remei encenent espelmes a les finestres i també als porxos i balcons, la foscor del poble hauria estat més negra que la gola d’un llop.

Per altra banda, el sol no volia ni sentir a parlar de llevar-se més d’hora per posar una mica de llum a la foscor. Deia que el problema no era seu, que despatxessin aquella lluna inconstant i en lloguessin una altra de millor. Però aquella gent estimava la mala lluna igual com ho estimaven tot i no la volien fer fora. Consideraven que era una lluna molt jove, que només tenia uns pocs milions d’anys i que tard o d’hora se n’adonaria que la seva presència, a més de molt apreciada, era necessària per a tot i per tothom.

Una altra cosa també diferent era que no es feien campanyes ni llistes de cap mena per assignar el nou batlle o alcaldessa del país. Cada any eren escollits pels ciutadans en una votació on tots podien presentar a tres de les persones que consideraven dignes de ser escollides. La que obtenia la qualificació més alta era la guanyadora.

Però aquí no acabava tot. Abans de concedir-li el títol de representant honorífic calia que passés una prova, i per aquest motiu se’l tancava quaranta vuit hores a la presó amb l’única companyia d’un sumari de “Normatives i regles establertes”. Aquesta actuació tenia el propòsit que la persona escollida tingués temps de llegir i aprofundir en el significat i la responsabilitat que implicava assumir aquell càrrec, i després de meditar-ho bé decidir honestament si ho acceptava o no.

Realment tot molt estrany.

Pilar Zabala

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress