oct 31

 

Cementiri-4-1000x456 sement. 4Avui, nit de les ànimes, s’abat damunt el poble una tempesta com mai abans ha estat recordada. El seguit de llamps i trons fan tremolar les muntanyes i cruixir les branques dels arbres, fins i tot el vent xiula amb gran destemplança.

La llar de foc és encesa per intentar atemperar la casa i propiciar a la família la sensació de calma. També, com en aquest dia no podía ser d’altra manera, per fer brasa on coure els moniatos i torrar les castanyes. Els troncs de fusta cremen espategant amb força i provocant un incontrolat vòmit d’espurnes. Alhora tremoloses llambregades, ara vermelles, ara grogues, foragiten la grisor d’un fum que s’enfila fins a desaparèixer  xameneia amunt.

Després d’un breu parpadeig  la llum acaba marxant, com passa  gairebé sempre que el temps és mostra inclement. Una sola espelma damunt la taula  afegeix la seva esmorteïda claror a la més vital lluïssor de les flames, lo que provoca un pertorbador joc d’ombres i penombres clarobscures en tot l’espai.

A fora, els  lladrucs dels gossos s’uneix als persistents cops de la desajustada finestra que hi ha dalt les golfes, on s’amunteguen un munt de rampoines i trastos vells, provinents  d’èpoques anteriors.

De sobte un vent gelat s’obre pas al llarg del corredor fins allà on es troba reunida la família i, després de voltar tres cops pel damunt dels seus caps, fa un buf a l’espelma, que s’apaga a l’instant, mentre el foc tremola perillosament.

Com era d’esperar, un llarg calfred d’espant recorre l’esquena d’aquella pobre gent. Fins i tot el gat  fuig corrents a amagar-se sota els fogons, amb el pel ben estarrufat i una miolada esgarrifada.

Després d’això el mal vent desapareix d’una revolada pel forat de l’escala fins aturar-se dalt les golfes, on s’entreté un estona remenant baguls i caixes amb gran enrenou de sorolls i escruiximents, fins que un estrepitós cop de finestra, seguit d’un llarg silenci, alerta a l’atemorida gent que el mal presagi ja s’ha acabat.

Com si de tot plegat tan sols un miratge hagués estat, aviat retorna a lloc la calma. El vent asserena la seva empenta i la tempesta s’allunya darrera les muntanyes. També el foc ha adreçat les seves flames, i la llum, igual que l’espelma, tornen sobtadament a  il·luminar la sala.

Poc a poc, i amb l’ensurt encara reflectit a la cara, decideixen anar tots junts, un darrera de l’altre  escales amunt fins dalt les golfes, per refermar bé la finestra i impedir que cap altre fet semblant es torni a repetir mai més.

Un cop a dalt, el desordre és fa evident al seu davant, res es troba al seu lloc. Llibres i antics documents escampats per terra, caixes de cartró reventades, nines decapitades, i les robes que guardaven els baguls ara són a la vista, amuntegades sense cap mirament.

Desprès de posar un mínim d’ordre a tan gran descontrol se n’adonen que falta el vestit de núvia de la tieta Vicenteta. Un vestit que no va arribar a estrenar mai perquè cap dels fadrins que se li van acostar van resultar ser del seu gust.  A la fi  es va quedar soltera i sense perspectives de dur un ram de núvia camí de l’altar.

La tieta Vicenteta va viure molts anys amb dedicació plena a la família i als fills del seu germà fins que, sentint proper el dia de la seva mort, va deixar molt clar un sols desig; que l’enterressin amb el seu vestit de núvia perquè daquesta manera per fi el podria estrenar.

Tots van estar d’acord que cumplirien la seva voluntat i així li van prometre a ella però, en arribar el dia que la tieta els va deixar, van canviar de parer en considerar que acabarien sent la enraonia del poble. Era massa vella per dur un vestit nupcial.

No hi ha cap dubte. Tot el que va succeir aquella espantosa nit de Tot Sants tenia a veure amb l’ànima de la tieta Vicenteta. Havia vingut per fer present a la familia la promesa que no van cumplir i a endur-se el que era seu.

 

Pilar Zabala

 

 

 

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

8 Comentaris a “Nit de les ànimes”

 1. Rosa C.L. escrigué:

  Molt bona narració i molt ben portada tota la història. M’agrada molt la forma tan exquisida que tens per fer les descripcions dels ambients: -“provocant un incontrolat vòmit d’espurnes”- i per la teva riquesa verbal.

  • Pilar Zabala escrigué:

   Gràcies Rosa per el comentari tan “exquisit” que em dediques. La veritat ès que he tingut molt temps per pensar el relat. (coses del pinçament de l’esquena)

   Una abraçada

 2. Fernando Guardiola Sanchis escrigué:

  Molt bonica la narració, no trobo paraules per enaltir la teva riquesa narrativa. Gracies per delitar-nos amb els teus escrits.
  Salutacions.

  • Pilar Zabala escrigué:

   Moltes gràcies Ferràn. Les teves paraules aconseguiràn que m’engreixi 10 kl. La veritat ès que he tingut sort que els barrufets de l’inspiració em vinguessin a visitar. Aixó no passa sempre.

   Una abraçada

 3. Pilar Zabala escrigué:

  Gràcies Rosa per el comentari tan “exquisit” que em dediques. La veritat ès que he tingut molt temps per pensar el relat. (coses del pinçament de l’esquena)

  Una abraçada

 4. Montserrat Sales Peraita escrigué:

  M’agraden moltíssim les descripcions que fas , són molt riques en detalls i estan molt ben fetes.

 5. Pilar Zabala escrigué:

  Moltes grácies Montse per els teus comentaris. Tal com he dit abans
  tot ès questió de temps, inspiració i sort. Tres coses que ja m’agradaria que coincidissin sempre, però aixó va com va.

  Una abraçada

 6. Teresa Vidal escrigué:

  Un escrit molt bonica, ple de frases que arriben a l’anima. El final molt adient.

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress