gen 14

Casa Padellas MUHBAPoques vegades tinc la necessitat de desplaçar-me al centre de la ciutat i quan ho faig m’agrada perdrem per el barri gòtic, però vagi per on vagi, les meves passes sempre acaben portant-me a la plaça de Felip Neri, un racó de la gran ciutat, que sempre m’ha transmès pau i tranquil·litat. El silenci nomes esquitxat per el dring de l’aigua de la font amb produeix una gran serenor.

Ara podria anomenar un seguit de carrers i carrerons petis i estrets o uns espais molt significatius per a mi, però vull centrar-me en un punt molt concret del barri gòtic de Barcelona: el Museu d’Història de Barcelona o també anomenat MUHBA, amb entrada per la Baixada de la Llibreteria. Es tracta de la casa Padellàs, un dels edificis que formen el conjunt monumental de la plaça del Rei, l’anomenat barri Gòtic.

L’origen del Museu d’Història de Barcelona fou el trasllat, pedra a pedra, de la Casa Padellàs, des del carrer de Mercaders a la Plaça del Rei l’any 1931, com a conseqüència de l’obertura de la Via Laietana.

Les obres de fonamentació de la casa al seu nou emplaçament i substituint unes cases “sense caràcter” com diu Duran i Sanpere el director del Museu en aquella època, van permetre descobrir les restes d’una part important de l’antiga Barcino i van donar lloc a una ambiciosa intervenció arqueològica a tota la plaça del Rei que va continuar fins a la Guerra Civil de 1936-1939. Aquesta troballa, juntament amb la recuperació del Palau Reial Major arran del desmantellament del museu de Santa Àgata el 1932 i la rehabilitació del Saló del Tinell, (ocupat, fins al 1936, per la comunitat de l’antic convent de Santa Clara de Barcelona) van confirmar la idoneïtat del conjunt monumental de la Plaça del Rei com a emplaçament del projectat museu d’història de Barcelona.

MUHBA-restes-romanesPerò com anava dient, el meu punt d’interès d’aquesta passejada es la visita de les restes arqueològiques de l’antiga Barcino, la ciutat romana situada en el subsol de la Plaça del Rei. Cada cop que baixo per l’escala estreta em sento com Alicia en el Pais de las Maravillas, perquè  deixo el mon actual a l’exterior i faig una immersió a una ciutat romana amb les seves cases, els seus magatzems de vi, oli i gra, els carrers, i les seves termes. Pots fer-te una idea de com vivien els nostres avis i avies romans. Sento com si les pedres parlessin, com si em transmetessin una energia de les persones que van viure en aquelles cases i van transitar per aquells carrers.

Quan torno a emergí  la llum de dia m’enlluerna, m’adono que acabo de traspassar el mirall i he tornat a la realitat. Baixo fins la plaça Sant Jaume a comprar un frankfurt per recordar vells temps i retorno el camí fet per el carrer Llibreteria, passo per l’antic local de La Sardana, que ha sofert no se quantes transformacions i recordo les trobades quan tornàvem d’excursió i que sempre acabaven en aquest lloc. Segueixo caminant fins la plaça del Rei i sec a les grans escales a gaudir de l’entrepà, mentre miro als turistes que em miren a mi.

Rosa C.L.

Bàrcino.

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

3 Comentaris a “Passejada Gòtica”

 1. Mª Jesús Mandianes escrigué:

  Es imposible sustraerse al encanto romántico del Barrio Gótico y al secreto que esconde bajo el suelo, nada menos que el origen de la Ciudad. Pero un pasado mucho más cercano nos lleva a recordar espacios que compartimos en la juventud. Yo también recuerdo los excursionistas sentados en la plaza de San Jaime y aquellos franfurs inolvidables. Como dices tu, si las piedras hablaran podrían hacer un análisis sociológico de todas las generaciones que han pisado los entrañables adoquines del barrio.

 2. Magui escrigué:

  Si las piedras hablaran contarían todo aquello que a veces callan los libros sobre la historia, contarían secretos confesables e inconfesables, penas, alegrías y tantas cosas. El barrio Gótico, me atrevería a decir que es uno de los barrios mas mágicos de Barcelona.

 3. pilar Zabala escrigué:

  Rosa, me encanta tu relato, i más teniendo en cuenta la descripción i detallada información que facilitas. En conjunto me ha llevado a reflexionar que seguramente los turistas que visitan nuestra ciudad se documentan más que muchos de los que vivimos de aqui. Lo damos todo por tan conocido (es tambien mi caso) que no ponemos la atención que merece. Una pena.

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress