mar 25

hedy-lamarr-actriz-invento-wifiSoc molt afeccionada al cinema, i quant veig algun escrit que em crida l’atenció i dedico uns moments per assabentar-me de que va la cosa. He pogut assessorar-me, que aquesta actriu, d’una bellesa difícil d’oblidar, quan anava a l’escola ja demostrava ser una persona amb unes facultats innates per a les matemàtiques, i d’altres temes científics a quin mes interessant.

El seu veritable nom era Hedwing Eva María Kiester, descendent d’una família jueva. Va nàixer a Viena, el 9-11-1914, y mori el 19-1-2000. Amb el pas dels anys es va nacionalitzar com Nord-americana.

Segons els seus mestres des de petita,ja va demostrar que era una superdotada, pels estudis,  però als 16 anys va deixar d’anar a l’escola perquè va sentir la crida de la interpretació, arribant a ser una bona actriu, a mes de la seva bellesa. Una pel·lícula li va donar fama, perquè en aquell temps va ser la primera dona que es va mostrar nua davant les càmeres.

El que seria després el seu marit, va voler fer desaparèixer aquell film sense aconseguir-ho. Gelós fins a extrems malaltissos, li va fer la vida impossible, fins al extrem, que ella va fugir del seu costat, fent-se passar per un altra persona. Va arribar a Paris on va començar una nova vida.

Va desenvolupar els seus  estudis, tenia una visió innata per la ciència i la enginyeria, i podríem dir que va ser qui va descobrir les comunicacions in- alàmbriques, cosa que va posar al servei dels EUA, durant la segona guerra mundial, ajudant a que les comunicacions fossin més fàcils, i els atacs dels torpedes enemics,  fossin detectats abans d’arribar  a impactar als vaixells. D’aquest descobriment deriven els GPS i Wifi actuals.

Mai va rebre cap títol honorífic, per la labor científica, i sí per la seva tasca davant de les càmeres i el cel·luloide. La seva  intel·ligència va quedar amagada davant d’una cara  molt bonica.

Com a inventora va passar completament desapercebuda, només ho sabien aquells que es van beneficiar de les seves indagacions que els van ajudar d’una manera implícita a detectar les incursions enemigues,  sobre tot en el vaixells que llençaven torpedes, i gracies al seu estudi podien esquivar  o destruir els que venien en contra. D’alguna manera va salvar moltes vides, sense rebre cap menció honorifica, i en canvi va rebre honors i lloances per la seva carrera cinematogràfica.

Queda clar que a les dones sempre se les ha avaluat mes per la seva presencia física, que pel seu intel·lecte.

Crec que en això no hem avançat gaire. La dona sempre ha quedat en un segon terme. Es ara quan comencem a fer-nos sentir.


Teresa Vidal

Març 2019

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

2 Comentaris a “Hedy Lamarr”

 1. Rosa escrigué:

  Molt interessant l’article que has elaborat i sobretot el fet curiós que fins no fa gaire no s’ha sabut, el fet que aquesta dona fou la precursora d’ho que avui coneixem com a GPS i WIFI.

 2. teresa vidal escrigué:

  Gràcies Rosa, a mi em va agradar molt l’article per això vaig creure adient fer-lo constar.

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress