jul 16

Ara que alguns experts diuen que, no només el cervell, sinó també el cor posseeix Intel.ligència, aprofito per destacar-ne una capacitat de la que poc se´n parla : la sensibilitat, i fer-ne  algunes reflexions.

No m´agraden les definicions perquè em sonen a pedanteria i, a més, un mateix mot es pot explicar de diverses maneres. Amb tot ara m´arriscaré a definir ( si bé d´una manera escassament acadèmica ) això de la sensibilitat:  és la facultat de captar més del que es veu a cop d´ull i /o de sentir més del  que molts altres senten.

De fet hi ha diversos tipus de sensibilitat, que poden ser els següents .

1- Sensibilitat física, que és la percepció del dolor, del plaer, de la temperatura, etc. Aquest tipus de sensibilitat afecta el nostre cos biològic i ,de retruc, el nostre grau de satisfacció o insatisfacció mental.

2- Sensibilitat estètica, que fa referència a la capacitat per captar la bellesa en totes les seves manifestacions, comparant-les i escollint ,conscient o inconscientment  ,aquelles que més desperten el nostre estat emotiu tot i que, de vegades ,la bellesa resta discretament amagada i constitueix un repte a la nostra sensibilitat, el descobrir-la. Tant la Natura com les creacions humanes  ( art, tècnica,etc .) són fonts de bellesa, però com que allò que per un és bell per un altre és lleig, potser cal sospitar que la bellesa  és una construcció interna del cor de cadascú, és a dir , potser  aquesta està en els ulls i no en l´objecte suposadament  bell, el qual, això sí, n´és l´excusa  material que es transmet a través dels sentits.

3- Sensibilitat moral ( ètica i social). És la capacitat de donar-se´n compte  de la realitat dels altres , i responsabilitzar-se´n .En aquest sentit és tot el contrari de la indiferència i l´egocentrisme. És estar obert a les necessitats petites o grans,dels que ens envolten i  reaccionar positivament al seu clam d´atenció, sovint expressat en el silenci.

Per la persona moralment sensible l´ésser humà és un ésser “en relació” i aquesta relació demana atenció, interès, coneixement i disponibilitat cap als altres. També és la capacitat de captar la bellesa  interna d´algunes persones. Malauradament determinats climes socials no afavoreixen la sensibilitat dels ciutadans, perquè aquesta, la sensibilitat, cal potenciar-la per tal que no s´adormi.

Fruits socials de la sensibilitat són per exemple, el civisme i les O.N.G. s. El civisme és la sensibilitat social cap a la comunitat. Les O.N.G.s són projectes i realitzacions  de sensibilitat transformada  en generositat i entrega als més febles.Certament aquesta qualitat de que parlem, depèn del grau d´evolució de la consciència de cada individu, tasca de creixement personal, que dura tota la vida.

Finalment restaria  potser, parlar d´una sensibilitat espiritual o religiosa, però aquest és un tema difícil i complexe que, en tot cas, demanaria un altre escrit  monogràfic sobre aquesta qüestió.

El que és evident és que els diferents graus de sensibilitat són  com “semàfors” morals del grau de maduresa de les persones i de les societats.

Armand Muntés

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress