mar 15
Monumento de los zapatos de Budapest

Monumento de los zapatos de Budapest

En diem sabatilles a aquests objectes que ens posem als peus per caminar, així que ens aixequem del llit. Són objectes que ens protegeixen de la fredor del terra i també eviten que ens fem mal amb alguna d’aquelles sorretes punxadisses que portem a casa enganxades a les soles de les sabates, quan tornem del carrer.

Sabatilles… em pregunto que ves a saber d’on li ve aquest nom tan bonic però, sigui com sigui, és una paraula que m’agrada pronunciar, és suau i tendra i em du cap a una recorrent fantasia plena de màgia i misteri.

Així mateix, si parlem de sabates, botes i botins, avui dia no cal patir. Hi ha un fotimer de models, formes, colors i qualitats on poder escollir segons sigui el poder adquisitiu de cadascú., i pel que fa al tema de l’esport, l’adaptació per a cadascun d’ells ofereix infinites possibilitats. Una altra cosa són les circumstàncies que aconsellen acudir a algun centre ortopèdic quan els peus pateixen una problemàtica delicada. Llavors cal deixar de banda els gustos particulars i acceptar el que més convé si es vol caminar sense sofrir.

Això em fa pensar en els diferents materials que a través dels anys s’han fet servir en la seva confecció. Des d’arrels, lianes, escorça i fusta extreta d’alguns arbres joves, passant per les pells d’animals peluts, i també l’espart, cànem, teixits de cotó, llana i altres, fins a les pells curtides, cada cop més ben adobades i fines.

Aprofito el tema dels models de sabates per a parlar de les “madreñas” o esclops de fusta que jo estava encantada de calçar quan plovia, en les ocasionals visites que feia a la meva família d’Astúries. Encara que pot donar la impressió de ser un material incòmode per caminar, puc assegurar que no ho és gens, es pot ballar i fins i tot córrer amb moderació. És especialment pràctic davant la pluja, el fang i sobretot la neu. Dels tres tacons que du sota la base, rematats amb una peça de goma, dos d’ells corresponen a la zona plantar i el tercer al taló, tot molt ben estudiat i dissenyat. Imagino que en alguns pobles de l’interior encara es fan servir. 

Hi han objectes i costums que ajuden a entendre maneres de fer i ser, i està be tenir-hi coneixement per no deixar que es perdin pel camí de l’oblit.

A tot això, i encara que no té gaire a veure amb el que he comentat anteriorment, em permeto parlar d’un fet que em va impactar molt i mai he oblidat.

Va ser durant un viatge organitzat que anys enrera vaig fer a Hongria i més concretament a Budapest. El cas és que anàvem passejant just pel passeig del Danubi quan em va cridar l’atenció la llarga filera de sabates moldejades amb ferro o bronze, (aixó no ho tinc clar) i que eren exposades en una vorera, just a tocar de l’aigua.

El calçat allí exposat, a més de mostrar diversos graus de deteriorament, també feia evident les distintes mides que diferenciaven les dels infants i les dels adults.

El fet és que eren allí com a monument i memorial de totes aquelles altres sabates que un dia van quedar òrfenes dels seus propietaris, la majoria d’ells jueus, que van ser obligats a treure-se-les i deixar-les en aquella vorera. Homes, dones i nens que van ser assassinats i llançats directament al riu.

Aquest va ser un més dels molts criminals casos esgarrifosos que van succeir en aquells foscos i tràgics dies de la segona guerra mundial.

D’aquest fet, també cal tenir-hi coneixement per no deixar que es perdi en el camí del oblit.

No permetem que cap acte com aquest ni res de semblant es torni a repetir mai més.

Pilar Zabala

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress