set 25

imagesPoesia? Què caram és això? Els humans tenim el vici de buscar una definició per cada cosa, així que, com a humà que m´ha tocat de ser, no puc evitar de definir la poesia. Serà la “meva” definició, és clar (la d´altres seria diferent) però a mi ja em va bé. Posem-nos-hi, doncs: Poesia és el resultat de la capacitat humana de captar bellesa i saber expressar-la.

Bé, no us queixareu, algú hauria escrit un capítol sencer per explicar aquest concepte. La meva definició és curteta, és clar que n´hi ha de més curtes encara, com la que ens va fabricar per a la posteritat el sensibilíssim poeta andalús Gustavo Adolfo Becker que deia : “Poesía eres tú”. I devia quedar esgotat per l´esforç. Això sí, la dama a qui li va dedicar, es devia engreixar uns deu quilets de satisfacció.

I ara que parlem de poesia voldria recordar que la tècnica poètica és variada. Tinc un amic  per qui només es poesia allò que rima. No hi estic d´acord. Això pot ser “fer versos”, però no necessàriament  será poesia. Sinó ja em direu quin esperit poètic té la frasse : “ Com que estic enfadat, em menjo un gelat”. Que poètic, oi?, i en canvi rima

La prosa també pot ésser poètica (encara que no rimi) o és que no heu llegit a Marcel Proust? (“A la recerca del temps perdut”). Més poesia que en els seus relats, ja és difícil, tot i que parla de xafarderies de l´època. I és que la poesia no està només en el que es diu, sinó també en el COM  es diu . Un altre exemple seria el del conegut poeta alemany del segle passat Raine M. Rilke, i no ho dic pels seus enrrevessats poemes, sinó sobretot per les cartes a la seva dona i altres personatges . És un llenguatge exquisit que ens convida a dir-li a Rilke el mateix que en Becker li va dir a la seva enamorada.

Més exemples en prosa  són els “Haikús” (es diu així?) japonesos, com un que diu: “La lluna no diu res, / l´ocell canta a la nit”. Maco!. O el nostrat  Espriu (de qui, per cert, enguany se celebra el seu Any), qui, en to humorístic (un altre vertent poética) diu: “ La jirafa té el cap petit /perquè la distància li ha empetitit”.

També força místics han utilitzat el llenguatge poètic, en una aproximació difícil, per expressar allò que el llenguatge corrent no sabria dir. I molts d´aquests poemes són en vers (per tal que el meu amic estigui content).

En resum, rimant o sense rimar, poesia és un estat de l´ànima que en ser transmès ens commou per la seva bellesa o la seva força.  Si aprenguéssim a captar-la en tot el que ens envolta seríem més feliços. Així doncs, gratitud i glòria als poetes!

Armand Muntés

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Un comentari a “Poesia cada dia”

 1. Mª Jesús Mandianes escrigué:

  Armand, me quedo con tu última definición: La poesía es un estado del alma que al ser transmitido nos conmueve por su belleza. Creo firmemente en la existencia del alma como la parte del ser humano que nos hace más nobles, permaneciendo inalterable a pesar del paso del tiempo y todos los avatares de la vida como en “El retrato de Dorian Grey”.
  Gracias por tu colaboración

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress