mar 25

 

 

196Sempre he tingut un pessic d´admiració cap a l´home prehistòric ( i la dona,és clar!) perquè s´ho havia de fer tot ell mateix: vestimenta, calçat, el menjar, anar a caçar, etc, etc. És a dir, la societat primitiva encara no s´havia diversificat en oficis i/o professions. Per no haver-hi, no hi havia ni societat pròpiament dita, com a molt tribus. Avui, en canvi hi ha tanta varietat en especialitzacions que hom ja només acostuma a conèixer les més properes: metges, forners, sabaters, arquitectes, etc. i aquest coneixement cada cop es dilueix més perquè ja ens arriba el producte acabat i empaquetat i no sabem quí l´ha fet i cóm. I entre els oficis mig coneguts o quasi desconeguts voldria, en aquest breu article, fixar-me en un, el d’il.lustrador.

Què és un il.lustrador/a? Potser la majoria de la gent no en té una idea clara, com a molt sap que és una persona que dibuixa. Sí, bé dibuixa però, perquè? Perquè, en general, se li encarrega acompanyar un text d´un llibre, revista, cartell etc. d’una imatge dibuixada, i sovint acolorida, que ajudi a precisar el sentit d´aquest text.

Segurament molts heu sentit parlar o coneixeu “Les 3 bessones”, creació gràfica de la Roser Capdevila, una magnífica il.lustradora del món infantil, o la Carme Solé, amb nombrossos premis nacionals i internacionals d´il.lustració, l’obra de la qual jo admiro molt, o les ja consagrades i malauradament traspassades, Lola Anglada i Mercè Llimona. Podria esmentar altres companys i companyes de professió, de gran categoria, però per no deixar-me´n cap al tinter no ho faré. De quí sí faré esment és d´uns quants il.lustradors estrangers de primera fila, (alguns també ja morts) la feina dels quals ha restat com a petites-grans obres d’art en aquest camp professional: Arthur Rackham, E.Dulac, Norman Rockwell, Maurice Sendak, Maxfield Parrish, i molts d’altres que constitueixen una galàxia de gegants de la il.lustració.

Per cert, també en el món del còmic hi ha, i hi han hagut, grans artistes, però aquesta especialització ja s’aparta una mica de la il.lustració pròpiament dita.

En fi i per acabar, sense arribar a aquelles altures artístiques, penso que seria just que qualsevol persona quan vegi alguna imatge impressa, sigui en un llibre, revista, cartell, etc. sàpiga descobrir i valorar la feina del professional de la il.lustració que hi ha darrera, que amb el seu treball, sovint anònim, omple moltes de les necessitats d’aquesta societat actual que esmentàvem al principi.

Armand Muntés

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Un comentari a “Una professió”

 1. Roser Segura Riera escrigué:

  Si Armand, tens molta raó, età molt oblidada la teva feina, realment un se’n adona de la seva importància quan falta l’alegria del color en un relat, sigui llibre, revista, premsa.. i no ens adonem de la necessitat que tenim de la illustraciò

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress