oct 23

aplicaciones-movilesMòbil, agenda, radio, càmera fotogràfica, àlbum de fotos, bloc de notes, despertador, bústia de correu electrònic, jocs… i mil aplicacions mes que a vegades ni tan sols utilitzem. Ah! i la més important…, o potser no. És un telèfon que serveix per parlar i comunicar-se amb la gent.

Qui ens anava a dir no fa tan de temps que aquest petit aparell formaria part de la nostra vida d’una manera tan intima? Ja no podem imaginar-nos sortir un dia de casa i deixar el mòbil oblidat. Si això passa algun cop, estiguem on estiguem, girem cua i tornem a casa, encara que fem tard a la feina, encara que arribem tard a una cita, encara que arribem tard a un dinar… Perquè ens crea tanta angoixa sortir de casa sense aquest petit aparell?

I ara el meu mòbil comença a fallar. Ja no puc baixar les actualitzacions, els vídeos i les fotografies tarden en carregar. La senyal es fluixa –això crec que ja no depèn del petit aparell-  i cal obrir una finestra i treure el cap o sortir al balcó de casa per pogué parlar quan vull parlar amb algú o al en reves. La bateria quasi be, cal carregar-la cada dia.

Vaig anar a la botiga i em van dir que esborres fotografies i vídeos. Ho vaig fer i continuava funcionant igual de malament. Vaig tornar i em van dir que de tan en tan treies la bateria i la tornes a posar. Ho vaig fer i continuava igual de malament. A la tercera visita el xicot em va dir que si sabia ho que era la “absolencia programada”. Vaig respondre que sí i un lleu però expressiu somriure va aparèixer als seus llavis. No vam creuar cap paraula mes.

No vull un mòbil nou. No vull pagar el preu que em demanen. No vull pagar el preu ecològic que suposa canviar de mòbil quan “ells” diuen que cal canviar. Un amic em va recomanar comprar un de segona mà. Volia un mínim de garanties i vaig anar a una botiga especialitzada en aparells electrònics de segona mà.

Aprofito l’avinentesa per exposar les meves raons anticonsum d’aparells electrònics. En primer lloc el fet de comprar un aparell de segona mà que ja està fabricat, evita crear un nou residu. Sabeu aquella dita de: “el millor residu es aquell que no es genera”, dons aquesta és una de las consignes de la meva filosofia de vida. Evidentment amb aquest petit gest no aturaré la fabricació de mòbils, però fa que jo pugui dormir una mica millor cada nit. Le següent raó és el coltán un mineral necessari per la fabricació de mòbils, ordinadors, tablets i altres aparells electrònics  i que s’extreu  d’unes mines del continent africà i que la seva extracció es fa  amb un sistema de ma d’obra completament esclavista. Per aquest motiu procuro allargar tot ho que puc la vida dels meus aparells electrònics.

Però encara em queden més raons per exposar. El preu es un  altre factor que em frena a l’hora de tenir que comprar un mòbil nou. Potser es perquè considero que es un “luxe” pagar aquests preus tan  per un aparell del que tan sols utilitzaré la meitat o menys de les fabuloses aplicacions que et “venen”. Però entenc que hi hagi persones que tenen la necessitat de canviar contínuament d’aparell. El mòbil s’ha transformat en un be de consum que marca diferencies socials. I per acabar la meva ultima raó anticonsum es que crec que cal donar a les coses una segona oportunitat, per aquest motiu sempre que puc procuro participar en mercats d’intercanvi -no de compra i venda, sinó mercats d’intercanvi sense diners-  on les persones poden intercanviar aquells aparells, estris, roba, llibres, joguines, “pongos”… que estan encara en bon estat  i ja no utilitzant o ja no els fan servi, però que si que un altre persona pot necessitar i d’aquesta manera allargar-l’hi la vida.

Fa dos mesos que gaudeixo del meu nou mòbil de segona ma i estic molt satisfeta del seu funcionament.

 

Rosa C. L.

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress