abr 09

Florence_Nightingale_H_Hering_NPG_x82368En uns moments tant difícils com els que estem vivint, tots sortim als balcons a aplaudir la tasca que porten a terme els sanitaris. Gràcies a la seva constància, en aquesta època, la dona poc a poc també s’ha introduït al món de la medicina i avui en dia, podem parlar de metges i metgesses, de infermers i de infermeres. No cal que us digui que existeixen moltes més dones infermeres que homes, així que avui us voldria parlar d’elles, sobre tot d’una considerada mare de la infermeria moderna. Fou infermera, estadista, escriptora, política i professora

Es deia Florence Nightingale i va néixer el 12 de maig de 1820 a Anglaterra. Filla d’una família d’alta posició social, tingué una bona educació, ja que els seu pare era progressista i creia en l’educació de les dones, en una època en que sobretot la missió de les dones de les classes benestants era fer un bon casament i tenir fills.

Infermera revolucionaria, va canviar la forma d’exercir la medicina en general Inspirada en creences religioses decidí dedicar -se a ajudar la gent com infermera a través de la reforma social., sent trencadora amb tot els estereotips del seu temps. Es dedicà a millorar la qualitat de la sanitat del exèrcit britànic. Més tard també es dedicà a la formació de personal sanitari femení. Creà l’escola de la infermeria professional al Saint Thomas Hospital de Londres que perdura fins avui , integrada al King’s College de Londres. Entre les coses per les quals va lluitar podem trobar:

- La millora de l’atenció sanitària i la seva extensió a totes les classes de la societat britànica
– Lluita contra la malnutrició a l’Índia
– Contribució a l’abolició de les lleis de prostitució que eren molt dures
– Expansió de formes de participació femenina en el món laboral.
– Durant la guerra de Crimea va millorar l’atenció als soldats, introduint més tipus d’higiene com netejar els desguassos i ventilar més els barracons dels malalts.
– Publicà diversos articles de difusió del coneixement mèdic

Va morir el 13 d’agost de 1910. Des de llavors el dia de les infermeres es celebra a tot el món, el dia del seu aniversari.

Montserrat Sales

1 abril 2020

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress