jun 19

images hierba de san juanAquests són alguns dels paràgrafs que la seva autora Cristina Chapela ha publicat en la revista “Plantas y bienestar” amb el títol “Ritual mágico a base de plantas para la noche de San Juan” i que jo em permeto exposar a continuació.

“En el seu origen la nit del 23 de Juny era una festivitat pagana que celebrava el solstici d’estiu, encara que en realitat aquest es produeix un parell de dies abans.

Molts són els llocs que, en aquesta nit màgica, donen cabuda a la celebració d’unes tradicions ancestrals que han sobreviscut al pas dels temps i que es basen en infinitat de creences referents a la nit, la bruixeria i la salut del cos i de l’ànima. La fantasia i la realitat es donen la mà i es fonen en el foc de les fogueres per espantar bruixes, follets, mals d’ull i qualsevol mal auguri.

Són nombroses les tradicions que es basen en el poder curatiu de les plantes medicinals, i és que les seves propietats terapèutiques i netejadores les converteixen en una de les eines bàsiques  per els “ritus” que en aquesta nit es celebren a tot el llarg i ample del territori.

El costum més famós i que es repeteix en varis països europeus, especialmente en la vertent atlàntica, és el de preparar un gibrell  amb les nomenades “herbes de sant Joan”. Segons la tradició han de ser les dones les que recullin les herbes i les posin en remull dins l’aigua que hagin dut de set fonts.

Com  és d’imaginar, no val qualsevol planta i, a més, poden variar segons les diferents zones. En principi són set les recollides per la tradició popular:

—EL FONOLL-. Combat les inflamacions i les males digestions – (Servia per espantar els mals esperits)

—LA FALGUERA MASCLE-. És molt verinosa i un antiparàsit molt efectiu. (Amb les seves flors de la mitja nit màgica es feien pòcimes).

—EL PIORNO o “escobón”.- És diurética i tónica per el cor – (Era utilitzada per escombrar els mals esperits de les cases).

—L’HIPÈRIC o “herba de sant Joan”.- Cicatritzant i antisèptic, antiviral, antibacteriana, astringent, diurètic i antidepressiu.  (es cremava per espantar els dimonis)

—LA MALVA COMÚ.- Gran capacitat curativa de les bronquitis, refredats, tos,  trastorns digestius, inflamacions de la pell, picadures d’insectes i relaxant.

—EL ROMANÍ.- Espècie molt aromàtica. Contra el desanim i la depressió, la bronquitis, l’asma, mal de coll, artritis i reuma. És cicatritzant, tònica i estimulant, afavoreix el sistema circulatori i fa créixer el cabell. (es cremava per purificar i protegir les cases. (Olorar la seva fusta preservava la joventut).

—L’HERBA LLUÏSA o “verbena olorosa”.- Digestiva, estomacal, contra els gasos i mals de cap (És la planta reina dels ritus i encanteris amorosos, es deia que no podia faltar en el gibrell de les joves que buscaven marit

També es podien substituir aquestes plantes per unes altres: LA ROSA SILVESTRE, LA RUDA, L’ARTEMISA, EL LLORER, L’ORENGA, LA FULLA DE FIGUERA, o de NOGUERA, són algunes d’elles.

Una part del conjunt d’herbes es posaven dins els gibrell amb l’aigua i l’altre part simplement al costat. Després es deixaven a fora tota la nit perquè absorvissin  l’humitat de la gebrada i  l’endemà, abans de l’alba i sense mirar-se en cap mirall, tota la família es rentava la cara amb aquesta aigua  perquè, segons la creença popular, les propietats  curatives de les plantes es potencien per influència de la màgia, al temps que la gebrada de la nit i la rosada de la matinada multipliquen les seves virtuts. (aporta bellesa, bon color, rejoveneix la pell, neteja les envejes i allunya els mals presentiments.

Un cop passada la festa de Sant Joan el manat d’herbes no es llença. Cal deixar-lo assecar varis dies per a poder utilizar-lo més tard com a remei medicinal”.

Pilar Zabala.

 

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress