nov 10

 

La_bella_Lola_(Oviedo)_(4)La meva mare va néixer a Astúries, una terra que m’enamora i que no puc deixar de visitar cada pocs anys, perquè les arrels familiars es segueixen mantenint fortes i m’estiren cap allà.

Tot en aquell país m’agrada, platges, rius, prats, muntanyes, la seva gent i l’esplèndida verdor que tot ho abraça.

Ara, un cop més, em trobo passejant pels carrers de la seva capital, Oviedo, hi ho faig de manera tranquil.la, sense rumb fix, deixant-me endú pels sentiments i l’atracció que les avingudes, places, jardins  i el seu casc  medieval  històric m’inspiren.

També em crida l’atenció el gran nombre de escultures de bronze, més d’un centenar, que es reparteixen per gran part de la ciutat. La majoria d’elles es troben ubicades directamente a terra i representen tot un conjunt d’escenes quotidianes; la lletera, la gitana, la maternitat, el viatger, els cavalls “asturcones”, el venedor de peix, l’entranyable “Mafalda” i moltes altres més.

Entre totes les escultures n´hi ha una de tamany una mica superior que ocupa un lloc a preferent en la àmplia plaça que hi ha davant de la Catedral. Fa referència al personatge central de  l’obra de teatre de Leopoldo Alas Clarin “La Regenta”. Es tracta d’una senyorona de finals del segle XIX amb vestimenta de l’epoca, barret, collaret de perles, i un “missal” a la mà dreta. Des de la seva posició vigila molt atenta que tot es mantingui segons l’ordre establert, que els costums no s’alterin, que res no canviï.

En un altre lloc, concretament a l’interior de la Plaça del Fontan, hi ha una escultura que atrau poderosament la meva atenció.  Porta el títol de  “La bella Lola” i presenta la figura d’una dona senzilla asseguda en un banc, té la mirada fixada en algun punt de la llunyania  i el seu posat es pensatiu i molt trist.  Aquesta  obra la va realitzar l’escultora valenciana Carmen Fraile i és la rèplica d’un altre que hi ha a Torrevieja, Alacant. Va ser precisament aquest  ajuntament qui la va regalar a Oviedo l’any 2009 amb motiu del agermanament d’aquestes dues ciutats. “La bella Lola” de Torrevieja està situada en un punt del passeig marítim, i encara espera ansiosa el retorn del company estimat, aquell que un dia va marxar mar enllà amb la seva barca.

“La bella Lola” de la “Plaza del Fontan” d’Oviedo, ha tingut temps suficient per adonar-se que el seu home no tornarà i recorda l’amargor i les incerteses dels seus dies passats. Ara el seu dolor retorna en saber del patiment que soporten milers de persones, grans, joves i infants que fugen dels horrors d’una guerra  que segueix destruint-ho tot, pobles sencer, il.lusions i esperances. Són gent que en la seva desesperació es veu abocada a creuar de manera precària un mar incert. El mateix mar que està exhaust per haver de traginar fins a les platges els cossos  sense vida de nombrosos innocents.

Que cruel pot arribar a ser el destí. Els que finalment aconsegueixen sobreviure a la incerta travessia encara esperen i confien en el dret de ser acollits dignament per gobernants i pobles de bona voluntat.

Quin desencís més gran, quina tragèdia sens fi. Els que no són retornats així que trepitgen terra ferma, es veuen conduïts cap a improvisats “camps de refugiats”, on la falta de condicions, el desconcert, el fred, la calor, les privacions, les malalties i fins i tot la mort dels més febles, és el pa que se´ls dóna.

Les dues escultures de “la Lola”, tan la que seu davant del mar com la que ho fa al extrem d’una plaça, ploren sovint llàgrimes de pluja amarga.  Elles conèixen molt bé quin és l’abast d’aquesta gran tragedia.  Jo ho sé i tú també.

Pilar Zabala

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress