mar 27

 

meitnerLise Meitner va nèixer a Viena l’any 1878. El dia concret és una mica confús però dins la comunitat jueva consta que va ser el 7 de Novembre.

Els seus pares, d’origen jueu, van ser Hedwig Skovran i Philipp Meitner. El pare, abogat de professió, tenia el seu despaig dins de casa i això va propiciar que tant Lise com els seus germans visquessin dins un ambient plenament intel.lectual.

Va decidir de cursar estudis de ciències i lletres. En acabar, només quatre dones van aprovar el Matura, l’examen de l’època, entre elles Lise.

El 1901 va cursar estudis universitaris i va assistir a les classes del físic Ludwig Boltzmann. La passió que aquest mestre posava a l’hora d’interpretar i predir els fenomens naturals que els sentits no detectaven, va fascinar tan a Lise que va decidir unir-se a la comunitat científica que Boltzmann va establir.

El 1905, en les seves pràctiques de la universitat va explicar, entre d’altres fenomens, un experiment que el britànic Lord Rayleig no acabava d´entendre. Gràcies a aquest minuciós treball Lise va aconseguir el 1906 el grau de Doctora.

En aquells dies una científica no tenia gaire futur a Viena, per molt èxit que haguès obtingut, això la va empènyer a anar a Berlin i seguir estudis sobre la radioactivitat.

Un cop a Berlin va demanar a Max Planck d’assistir a les seves classes. Aquest era del parer que les dones no havien d’anar a la universitat, a no ser que tinguessin un talent extraordinari però Lise ven aviat li ho va demostrar. Tot i així com que el laboratori del seu col.laborador Otto Hahn, al que es va unir, no aceptava més dones es va veure obligada a treballar en el soterrani i fins i tot li era prohibit de pujar al laboratori de Otto, que era al primer pis.

L’experiència química de Hahn unida al gran coneixement que Lise tenia de la física es va materialitzar en un treball força productiu. El 1906 van publicar tres estudis molt importants sobre l’actini, i el 1909 en van seguir sis més.

El 1912 es va construir l’Institut per la Física anomenat Kaiser-Wilhelm. A Hahn li van oferir un lloc de jove científic i a Lise li van reservar una col.laboració gratuïta. Aquest mateix any i gràcies a Max Planck, Einstein va conèixer a Lisa a la que afectuosament anomenava “la nostra Marie Curie”

El 1913 Planck va anomenà a Lise primera ajudant de científic a Prussia. No va ser fins llavors que va aconseguir el seu primer sou, molt per sota del de Hahn. Tot i així va ser un bon any per a Lise, Hahn i ella van aconseguir la seva primera secció de radioactivitat, el Laboratori Hann-Meitner.

El 1918 van enviar conjuntament un treball sobre el descobriment del “Proactini”, en el que Hahn constava com investigador principal. Lise ho va admetre com a manera de compensar a Hahn per la pèrdua d’anys d’investigació quan ell era al front de guerra.

El 1919 Lisa va ser la primera dona que va aconseguir plaça de professora d’universitat. Aquest mateix any l´Associació de Química Alemanya va condecorar a Hahn amb la medalla Emil Fischer. El tribunal va oferir una còpia de la medalla a Lise però sense cap mena de reconeixement per la seva contribució. Ella no va di res, simplement no es va presentar a la ceremònia.

Amb l’arribada d’Hitler al poder li van retirar el títol de professora però va poder continuar el seu treball al laboratori i va investigar amb Hahn la possibilitat de crear elements més pesats que l’Urani

El 1938 la situació es va agravar. Lisa va perdre la seva nacionalitat austriaca, la feina, i li van retirar el passaport. Un any més tard va sortir clandestinament cap a Holanda, d’on va marxar mesos després perquè cap laboratori li va oferir feina.

D’Holanda va passar a Suècia i es va traslladar a l’Institut Manna Seigbahn on el professor li va posar tota clase d’impediments a la seva investigació. Tenia el sou més baix i no se li va permetre tenir alumnes.

Els anys següents varen ser plens de problemes i visicituds per a Lise. Hahn mantenía que era ell l’únic inventor de la “fusió” i que l’hauria descobert abans si Lise no s’hagués interposat en els seus experiments.

A finals de 1944 se li va concedir a Otto Hahn el Premi Novel. No era comprensible que havent estat nominats junts Lisa i Hahn el l939 ara se li concedís només a ell. El 1947 Hahn va recollir el premi i no va citar els 30 anys de col.laboració amb Lise.

El 1946 Lise va viatjar a Amèrica a veure la seva família. En arribar va ser rebuda amb tots els honors i el President Truman li va lliurar el premi “dona de l’any”.

Encara que no va rebre el “Novel” Lisa Meitner va rebre molts altres reconeixements en la seva carrera. En el seu honor es va dir “Meiterio” al element químic 109.

Lise va lluitar tota la vida per a l’ús pacífic de l’energia atòmica. El 1960 es va traslladar a Cambridge per estar a prop de la seva família . Va morir el 1968 als 90 anys.

El seu nebot Otto Robert Frisch va composar la següent inscripció per a la seva làpida:

 “ELISE MEITNER, UNA FISICA QUE MAI VA PERDRE LA SEVA HUMANITAT”

 

Pilar Zabala

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress