mar 29

nellie-bly-travellerElisabeth Jane Cochran, coneguda per Nellie Bly, va ser una gran i interessant escriptora en temes periodístics.

Va ser precursora del periodisme d’investigació i pionera del periodisme clandestí.

Nascuda al 1864 a Pennsilvània, Estats Units, va lluitar sempre pels drets de les dones. Era escriptora, periodista, novel.lista i sufragista.En una ocasió va llegir un article en una columna sexista del diari local Pittsburghm Dispatch que menyspreava que les dones treballessin fora de casa i la seva indignació la porta a escriure una carta al director. Aquest, davant l’estil de la seva carta de protesta li oferí treballar al seu diari a Nova York com a reportera. Acceptà i es va dedicar al periodisme d’investigació.

Al cap d’un temps d’escriure aquest tipus d’articles, la van relegar a les pàgines femenines per això va canviar de diari, anant a treballar al New York World de Joseph Pullitzer. Allà va començar per investigar els maltractaments que suposava que es donaven als interns de les institucions per malalts mentals, va voler escriure un article i buscant que fos real, fingí tenir una malaltia mental perquè l’internessin en una d’aquestes institucions, aconseguint realitzar un gran treball.

En aquella època es va publicà el llibre de Jules Verne, La volta al món en vuitanta dies i el diari pel qual treballava va decidir posar-li un repte: volien que comprovés si era possible donar la volta al món en vuitanta dies, així que agafà una petita maleta i va demostrar que era possible fer-ho en menys temps. El seu viatge va durar 72 dies, 6 hores i 11 minuts.. Va ser la primera dona que va fer un viatge tant llarg sense anar acompanyada de cap home.

Al 1895 es va casar amb un milionari i durant una temporada va deixar el periodisme però quan aquest va morir, al 1904, es va dedicar a dirigir les seves empreses i posteriorment va retornar al periodisme. Al 1913 va escriure un reportatge sobre el sufragi femení, fent també un seguiment de la Primera Guerra Mundial. La seva actitud i empenta va ser un model per les dones de la seva època.Va morir el 27 de gener de 1922.

Curiositat: a New York hi ha un petit parc d’atraccions que porta el seu nom i que té com a temàtica La volta al món en vuitanta dies.

Montserrat Sales

Novembre 2020

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress