set 12

don quijote de la manchaDistingit Sr. Miguel de Cervantes:

Em dirigeixo a vostè per expressar-li les més sinceres felicitacions per la seva obra -El Quixot- i m’agradaria molt debatre amb vostè les lliçons tretes dels seus personatges Don Quixot de la Manxa i el seu escuder Sanxo Panxa, sobretot amb les aventures i desventures en l’Insula Barataria.

Ja sé que vostè està molt ocupat i no em podrà rebre i a més, entre vostè i jo s’interposa un gran espai en la història del nostre país. Saps què?, em prenc la llibertat de tutejar-te, així que a partir d’ara per mi seràs en Miquel, a més com crec que t’hauràs adonat, ho faig en la meva llengua que és el català i estic segur que m’entendràs, tu ets llest i saps que la meva llengua és tant o més vella que la teva. Bé, no et vull entretenir més, així que hi vaig directe al gra.

He trobat molt instructius els judicis d’en Sanxo com governador de l’Insula Barataria i la seva saviesa com jutge en dictar sentència.

Al ser nomenat governador l’implica a ser jutge, així com impartir justícia única i inapel·lable.

UN DELS CASOS JUTJATS PER EN SANXO

Es presenta davant d’en Sanxo, (governador i jutge) una dona cridant i demanat justícia, doncs un pastor l’ha maltractat i violat enmig d’un camp, sent així, que ha perdut la seva virginitat guardada durant vint anys de l’atansada de moros, cristians i estrangers.

El pastor acusat, es defensa dient que sí que ha fet acte sexual, però que ha estat consentit i no pas forçat. Aquesta presumpta dama, és una meuca i el que reclama són més diners. Dient tot això brandeja una bossa on dringuegen les monedes.

En Sanxo havent escoltat a tots dos, queda pensatiu uns moments i li diu al pastor que li lliuri la bossa a la dona, tot rondinant, així ho fa el pastor, la dona pren la bossa amb prestesa, amb les dues mans i se la prem contra el pit, Sanxo li diu que pot marxar. A la dona li falta temps per petar a córrer. Tot seguit li diu al pastor: corre rere d’ella i si li prens la bossa, és teva. El pastor no s’ho pensa dues vegades i surt corrent com un llamp.

Al lluny se sent un guirigall de crits i renecs que s’hi van apropant i compareixen el pastor i la dona bregant per la possessió de la bossa.

Sanxo demana pau i silenci i dicta sentència inapel·lable. Es dirigeix a la dona. – Torna-li la bossa al pastor, si tu haguessis tingut una cura tan aferrissada en defensar la teva virginitat com has fet de la bossa, ben segur que avui en dia encara series verge.

Aquesta sentència surt d’un pagerol analfabet com és en Sanxo. És digne del savi més savi dels savis.

Si sàvies són les sentències de Sanxo, les reflexions i consells que li dóna el Quixot quan pren possessió del càrrec de Governador, són molt més sàvies. – Transcric literalment aquests consells fets per aquest personatge boig i estrafolari.

Hallen en ti más compasión las lágrimas del pobre, pero no más justicia, que las informaciones del rico. Procura descubrir la verdad por entre las promesas y dádivas del rico como entre los sollozos e importunidades del pobre.

Deu dies va governar Sanxo l’Insula Barataria i molts van ser els casos a destacar, però tan sols donaré a conèixer com va ser l’acomiadament en deixar el càrrec de governador.

Fui a gobernar vuestra Insula Barataria en la cual entré desnudo y desnudo me hallo; ni gano ni pierdo.

Saliendo yo desnudo, como salgo, no es menester otra señal para dar a entender que he gobernado como un ángel.

He arribat fins aquí i m’adono que no puc debatre amb tu Miquel, la saviesa d’aquests dos personatges que vas crear, així és que millor et quedis allà on ets, perquè de baixar aquí on sóc jo, ben segur no entendries als governants que tenim, que entren nus i surten ben farcits. I d’impartir justícia?, millor no parlar.

Ha estat per a mi un gran plaer haver-te conegut a través del teu llibre. Ja ens veurem més endavant per allà on ets i podrem parlar.

Arreveure Miquel.

Es preferible per a un poble tenir lleis dolentes amb jutges bons, que jutges dolents amb bones lleis.

F. Guardiola

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email

Fes un comentari

 • Blogueres de Sant Martí

  Les Blogueres de Sant Martí som un grup de dones que es forma a partir del taller: "La teva veu a internet". Hem creat una finestra oberta a totes les persones on poder reflectir les nostres inquietuds sobre el que succeeix al nostre entorn.

 • Amb el suport de:

  www.xarxantoni.net
  Xarxa Comunitària de Sant Antoni
  www.farinera.org
  La Farinera del Clot

  EAMP
 • Sobre aquesta web:

  Valid XHTML 1.0 Transitional [Valid RSS]

  Aquesta web ha estat desenvolupada per www.femweb.info; utilitzant PHP, XHTML, CSS i JavaScript. Powered by WordPress